Онази параноя, че детето не трябва да пипа това и онова, защото е мръсно, а още по-малко да си го слага в устата, постепенно започва да се превръща в запазена марка на по-възрастните поколения.

И не толкова защото на по-младите не им се бди непрекъснато над децата, а заради все по-красноречивите доказателства, че и в този случай много хубаво не е на хубаво.

Отдавна учените са доказали, че бебетата, които делят един покрив с домашен любимец, са по-здрави от връстниците си, които нямат котка или куче. Причината е, че се създава естествен имунитет, които подпомага здравето на детето през бъдещото му развитие.

Снимка 357937

Източник: iStock

А бактериите са навсякъде и просто няма спасение от тях. Ако отглеждаме наследника си в стерилна домашна среда, как бихме могли да го предпазим от всички невидими заплахи извън дома? Разбира се, че никак. А и не трябва.

Бебетата преминават през период, в които опознават света наоколо, опитвайки на вкус всичко, което попадне в ръцете им. И ако този факт кара косите ни да побелеят, ето още една основателна причина да загърбим притесненията.

Проучване, проведено наскоро, кара професор Мел Грийв от Института за изследване на раковите заболявания да стигне до извода, че бактериите са полезни. А имунната система на един човешки организъм става много по-податлива към развитието на рак, когато не се е сблъсквала с микроби в най-ранна възраст.

Снимка 357938

Източник: iStock

Така учените заключват, че децата, които не са отглеждани под похлупак, имат до 30% по-малък риск от развитие на левкемия. Този тип рак се среща в по-напредналите общества и явно има връзка между него и по-чистата среда, в която растат децата.

Разбира се, думите на учените не трябва да се приемат и абсолютно буквално, защото прахът и мухълът у дома например могат да доведат до развитието на алергии. Но явно похапването на пясък или лапването на лъжицата, която е паднала на земята всъщност носи повече ползи, отколкото вреди.

Все пак, професор Мел Грийв подчертава, че се говори за случаи, в които още в ембриона има заложена генна мутация. И когато в първите месеци от своя живот детето не получи достатъчно силен имунитет, започва да се развива инфекция, която прераства в рак на кръвта.

Снимка 357939

Източник: iStock

Ето още няколко доказателства, че бактериите са по-скоро полезни, отколкото вредни:

Децата, които растат с по-големи братя и сестри или посещават детска градина, много по-рядко боледуват от левкемия.

Тези, които са кърмени, също заболяват по-рядко. Това важи и за децата, родени по естествен път, а не със секцио.

Микробиолози създават шедьоври от бактерии

Микробиолози създават шедьоври от бактерии

Живи картини

Според учените, тези факти само доказват твърдението, че си плащаме цената за напредъка на обществото и медицината.

Тъй като няма конкретна превенция на детската левкемия, съветът на специалистите е да не ограничаваме контакта на децата с микробите изцяло.