Споровете около това какво е добре да закусваме сякаш са вечни. Първото хранене за деня е и най-дискутираното, най-спорното. На фона на това идва ново изследване на австралийски учени, търсещи връзка между закуската и промените, настъпващи в мозъка.

Тази връзка е намерена и тя определено не е в сферата на позитивното. Изследването показва ефекта на вредната, висококалорична и пълна със захар закуска върху мозъка. Оказва се, че само за четири дни вредите са големи.

Ако четири поредни сутрини закусваме наистина нездравословно, последствията няма да закъснеят. Основното, което ще се случи, е, че се влоши възможността ни да учим и запомняме. 

Снимка 381877

Източник: iStock

Тези промени в мозъка са често срещани при хората с наднормено тегло и хранителни разтройства. Но сега разбираме, че и само за четири дни може да си навредим достатъчно, само ако не вземем предвид мантрата, че закуската е най-важното хранене за деня.

Негативното влияние върху паметта се дължи на резкия скок на нивата на кръвната захар, който се получава след нездравословна закуска. Той влошава редица функции в мозъка, който е объркан какво се случва с тялото. Ние също се чувстваме объркани и по-малко трудоспособни, ако се занимаваме с мисловна дейност, предава Daily Mail.

Какво да избягваме на закуска

Какво да избягваме на закуска

И няколко полезни алтернативи

Резултатите от малкото изследване в Университета в Сидни са потвърдени и от колегите им от Оксфорд. Така че, със закуската не бива да правим компромиси, дори за ден или седмица.