За мнозина веганството е поредната претенция на модерното "ню ейдж" мислене; още един вид диета, която ни разграничава от масата и ни определя като здравословно живеещи.

Факт е че няма абсолютна истина, тъй като тялото се нуждае от вещества, които, при липсата на месо, често си набавяме чрез прахообразни хранителни добавки. Но негативното влиянието на месото върху организма определено също не е за подценяване.

Един от най-забележимите ефекти на безмесното хранене се проявява във вида на кожата ни, твърдят специалистите. Веган диетата доказано намалява или тотално елиминира акнето, регулира цялостното омазняване на кожата и дори й придава повече цвят.

Снимка 329229

Източник: iStock

Консумацията на растителни храни насища тялото с антиоксиданти, подобрява отделянето на инсулин и вкарва нивата на кръвна захар в здравословни граници - фактори, които имат директно влияние върху отделянето на мастните жлези. По-високите нива на витамини и каротиноиди в тялото спомагат за неутрализирането на свободни радикали и синтеза на колаген - основен компонент в структурата на кожата.

Учените съветват също, че не е нужно да премахнем месото напълно, за да видим подобрение в кожата си. Съотношение от 1:9 в полза на растителните продукти е достатъчно, за да се възползваме напълно от ефектите на веган диетата и, същевременно, да даваме на тялото си всичко, от което се нуждае.