В момента електронните устройства за нагряване на тютюн са хит сред пушачите, тъй като луксозният им вид и предполагаемата "безвредност" са привлекателни. Няма регулация за употребата на тези устройства в закрити помещения, защото те не предизвикват горене на тютюна с отделяне на дим, а в процеса на пушене тютюнът се нагрява само до 350°С и се отделя специфичен аерозол.

Но все повече независими от компанията производител проучвания показват, че тези аерозоли не са безвредни. Нещо повече - изследване върху плъхове, проведено от Центъра за контрол и изследване на тютюна (Center for Tobacco Control Research and Education) към Университета на Калифорния в Сан Франциско, показва, че когато плъховете биват изложени на аерозолите от електронното устройство, това е съпроводено с еднакъв по интензитет негативен биологичен ефект върху сърдечно-съдовата им система с този при излагане на цигарен дим.

Снимка 403543

Източник: iStock

В резултат и от двата начина на пушене в еднаква степен се нарушава разширяването на артериите при увеличаване на количеството кръв в тях. Това е показател за влошено здравословно състояние и опасност от сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт и инсулт.

След като били изложени на аерозола и дима, нивата на никотин в плъховете били измерени. Тези, които били изложени на аерозола от IQOS, имали около 4,5 пъти по-високо ниво никотин в кръвта си, отколкото тези, които били изложени на тютюнев дим от цигари, въпреки че аерозолът съдържал само 63% от никотина в дима. Дори когато учените изложили плъховете за толкова кратко време на аерозола, колкото било нужно, за да се изравнят нивата на никотин в кръвта, нарушението в разширяването на артериите останало еднакво за двете групи.