Над 260 милиона души на планетата страдат от различна форма на тревожно разстройство. Важно е да отбележим, че това са само диагностицираните случаи. Реалното число може да е над два пъти по-голямо.

В днешно време за много страдащи е доста трудно да признаят, че страдат от тревога, а в забързаното ежедневие много от нас не разбират, че имат проблем, преди да е станало късно.

Също като с всяко заболяване, тревожността идва с лесно разпознаваеми симптоми, за които е важно да следим у самите себе си.

Ежедневието ни не се променя

Хубаво е да спазваме ритуали и навици в ежедневието си, за да бъдем максимално ефективни, но не и с цената на свободата си.

Ако в някакъв момент спрем и си дадем сметка, че през последните четири седмици сме работили по 12 часа на ден, а уикендите сме ги прекарвали в лежане, крайно вероятно е да сме влезли в опасна за психиката ни зона.

Снимка 366926

Източник: iStock

Дълготрайното придържане към едно и също ежедневие блокира неокортекса в мозъка, което ни прави неспособни да мислим и реагираме в непознати ситуации. Това ни изолира и ни затваря в балон, като крайният ефект е да се чувстваме притеснени и тревожни, без да има очевидни, на пръв поглед, причини.

Ами ако...

Снимка 366925

Източник: iStock

Ако самосаботираме начинанията си и често дори не предприемаме нищо, то причината, като нищо, е, защото задълбаваме в негативните сценарии на "ами ако..." въпроси. Склонността да се фокусираме и опитваме да предвидим най-лошата развръзка на дадена ситуация е едновременно индикатор и причинител на тревогата.

Малките неща

Всички хора имат различни прагове на търпимост, преди да избухнат. Точно заради това не е лесно да се определи в кои ситуации агресивната реакция е продиктувана от обективна ярост, и в кои е продукт на тревога.

Снимка 355948

Източник: iStock

Хората, страдащи от тревога, често избухват неудържимо в съвсем безобидни ситуации, но е трудно за самите тях да осъзнаят анормалността на действията си.

Храната е от значение

Тревогата често лишава човек от апетит и дори прави любимите храни отблъскващи. Тя идва най-често в комбинация с поведението, описано в първата точка, което включва забързано, монотонно и изпълнено със стрес ежедневие.

Снимка 366927

Източник: iStock

Лошата диета, сама по себе си, може да бъде причина за тревога и е един от сигурните индикатори на психологически дисбаланс.