За някой хора готвенето у дома е задължителен елемент от ежедневието и усещането за домашна идилия. За други това да забъркаш манджа или сладкиш е ненужна тегоба. Причината все повече родители и домакинства да прибягват към замразена или полуготова храна е резултат от психологически неразположения, пише Ройтерс.

Според американско изследване родителите и бездетните двойки в днешно време са много по-малко склонни да готвят храна у дома, отколкото предни поколения. Експертите открили, че това се дължи на много по-високите нива на стрес, депресия и тревожност, които карат трудещите се възрастни да възприемат готвенето като още една тягостна задача в края на забързания ден.

Тенденцията е особено нездравословна за семействата с деца, тъй като лишава подрастващите от възможност за хранене с пресни и питателни продукти. Стресираните родители са и много по-склонни да изискват от децата си да ядат по-големи порции, тъй като нестабилното психологическо състояние не им позволява правилно да преценят нуждите на детето. Това, от своя страна, увеличава шанса за наднормено тегло и заболявания при подрастващите.

Учените съветват родителите да включват наследниците си в процеса на готвене за седмицата, което би улеснило работата на възрастните и би било полезно за навиците на децата, след като напуснат дома.