Живеем в материален свят и, колкото и да не ни се иска, в голяма част от времето мислим за пари. Те владеят не само всичко около нас, но и съзнанието ни. А ето какво точно се случва в мозъка, когато го затормозяваме с мисли за финансовата ни (не)стабилност.

Болка

Да, парите са една от най-болезнените теми. И в пряк, и в преносен смисъл. Учените от Харвард са установили, че терзанията за финанси водят до болки в корема. Те не са необичайни и при други притеснителни мисли.

Снимка 361406

Източник: iStock

Мислите за пари резонират в онази част от мозъка, отговорна за чувството за притеснение, глад и болка. Въпросното място в главата ни пък е пряко свързано с клетки от храносмилателната ни система. Ето го и напълно логичното обяснение защо ни свива корема, когато видим огромната сметката за тока.

Решенията

Дали ще вземем разумно или рисковано решение по отношение на актуална финансова дилема, зависи с коя част от мозъка си ще мислим в този момент, пояснява Money.

Решението да не купим дадена стока се случва от същата онази част от мозъка, която е отговорна за състраданието и желанието да помогнем на някого. Явно, и на самите нас.

Снимка 361399

Източник: iStock

Парите са опиат

Мисълта за пари действа на мозъка така, сякаш сме под въздействието на наркотик. В съзнанието ни протичат същите процеси, както при употребата на кокаин, ако се изкушим да рискуваме известна сума и има шанс да спечелим.

Колко пари ни трябват, за да сме истински богати

Колко пари ни трябват, за да сме истински богати

Според мнението на банкерите

Затова напълно с право хазартът се определя като пристрастяващ. Както и всяка друга възможност да правим много пари.