Пластмасата вече е навсякъде около нас - във въздуха, във водата, в почвата, в солта, в храната. А това ни кара да се замисляме какво се случва, когато тя попадне в тялото.

Досега изследванията по темата акцентираха на влиянието на материала върху околната среда. Това върху хората бе по-скоро косвено, причинно-следствена връзка.

Но ново изследване, проведено от Медицинския университет във Виена, предлага едни не по-малко стряскащи факти.

Снимка 385121

Източник: iStock

Важно е да се подчертае, че в пилотния експеримент са включени само осем участници от осем различни държави - Европа, Русия и Япония. Те си водят дневник за това какво са пили и яли в конкретен период от време. А след това се подлагат на редица изследвания. 

В резултат на тях се установява, че микропластмасата, която приемаме най-вече с пиенето от пластмасови бутилки, има свойството да достига червата, да предизвиква бактериални инфекции и стомашно-чревни заболявания.

Снимка 385124

Източник: iStock

Най-малките частици пластмаса пък могат да се окажат и в кръвта ни, а оттам да достигнат и до черния дроб. Стотици парченца микропластмаса са намерени във всички фекални проби, взети от участниците в мини изследването, което със сигурност ще доведе до още много и по-задълбочени.

Колко пластмаса има в солта

Колко пластмаса има в солта

Стряскащото откритие на Greenpeace

Това е първото научно доказателство за отрицателното влияние на пластмасата върху организма. А най-лошото в случая е, че няма как да го предотвратим, защото тя е навсякъде и постепенно се превръща в поредния враг на здравето, който ни разболява бавно, но сигурно.