Възможно ли е парче пица, останало от предната вечер, да е по-здравословно начало на деня от купа зърнена закуска с мляко?

На пръв поглед отговорът е ясен, без да е нужно да задълбаваме, но експертите по храненето са на друго мнение.

Американска агенция за здравословното хранене е провела изследване върху съдържанието и влиянието на 1500 от най-популярните зърнени закуски. Заключението е, че пицата е по-добър източник на хранителни вещества за тялото ни рано сутрин.

Снимка 339301

Източник: iStock

Проучването разкрива, че ежедневното консумиране на зърнени закуски в продължение на година е еквивалентно на около 20 килограма захар, което прави този тип храни един от най-лошите избори за начало на деня. Захарта е не просто вредна за организма, но и създава лъжливо усещане за прилив на енергия, което отшумява още преди обяд, оставяйки ни гладни и търсещи повече храна.

Пицата, от друга страна, е много по-хранителна алтернатива. Едно парче съдържа много повече протеин и мазнини, които ни карат да се чувстваме сити по-дълго време и ни снабдяват с повече енергия.

Снимка 339302

Източник: iStock

Експертите съветват, че протеинът сутрин е от първостепенна важност за организма, а мазнините в пицата не са нещо, от което трябва да се тревожим твърде много, защото сутрин тялото  успява да ги обработи и освободи по-бързо, отколкото вечер.

Това, разбира се, не означава, че трябва да превърнем пицата в ежедневна закуска, но определено е облекчение за всички, които едва дочакваме обяда, за да довършим останалата от снощи Пеперони.