Въпреки всичко, което се изписа за хранителните режими, всe още има много хора, които смятат, че гладуването е единственият начин за сваляне на килограми. Онова необходимо зло, с което трябва да се сприятелим по пътя към желаната фигура.

Разни хора, разни мнения. Чували сме предложения от рода на да изчакаме половин-един час от момента, в който усетим, че сме гладни, до този, в който ще посегнем към храната. Но има и една друга тези, според която гладът е най-големият ни враг. 

Прочистващи дни само на вода и други подобни идеи не само са стрес за организма, но и по-скоро вредят на голямото ни желание да отслабнем. Ето как и защо трябва да избягваме глада.

Снимка 398810

Източник: iStock

Има една основна, много проста и логична причина - когато сме гладни е много по-трудно да направим разумен и здравословен избор с какво да утолим глада. Както се казва в една добре позната реклама, не си ти, когато си гладен.

Просто губим контрол и прегрешаваме, а след това съжаляваме. А за това наше поведение си има напълно логична причина - прекалено ниските нива на кръвна захар.

И именно заради онези минути, които уж трябва да изчакаме, докато седнем да вечеряме например, вероятно ще посегнем към пакета с чипс, за да задоволим поне малко къркорещия си корем. А това упражнение добавя едни 200-300 калории към дневния ни прием, пише Insider.

Снимка 398809

Източник: iStock

Това може да не ни звучи като голяма цифра, но ако сме си поставили за цел да отслабваме (което е доста вероятно в началото на новата година), всяка калория е от значение.

Ако искаме свалянето на килограми да става постепенно и здравословно, значи трябва да сме точно минус 200-300 калории на ден. Така за седмица можем да редуцираме няколкостотин грама мазнини. Това е повече от лесно постижим калориен дефицит, ако не се оставяме на глада и неговите странични ефекти.

Истинският проблем е не, че ядем, когато изпитаме глад, а че ядем, когато всъщност не сме гладни, а просто сме стресирани или няма какво друго да правим.

8 причини да не отслабваме, въпреки диетата

Защо не отслабваме, въпреки диетата

Какво трябва да знаем за диетата с ниско съдържание на въглехидрати

Затова не е добра идея и да ядем предварително, за да избегнем чувството на глад, а просто да го задоволим, без да прекаляваме. Все пак, ако искаме да спазваме правилото за редовното хранене по малко, трябва да наблягаме на зеленчуците. Те съдържат много малко калории, а са способни да ни заситят.