Загубата на тегло е една от най-сложните задачи, с които се сблъскваме. А фактът, че толкова хора имат предубеждения за това какво е необходимо, за да отслабнем и да запазим желаните килограми, със сигурност не помага.

Въпреки че си мислим, че знаем много за намаляване на теглото, невинаги разполагаме с всички факти, особено когато става въпрос за популярни диети като тази с ниско съдържание на въглехидрати.

Може дори да сме се придържали към такава в продължение на месеци, но отново - с нищожни резултати. Има няколко причини за това.

Най-добрите храни за отслабване

Най-добрите храни за отслабване

Тъкмо за след празниците

Не ядем достатъчно

За много хора, които се опитват да отслабнат, отговорът изглежда очевиден: да ядем по-малко. По-малко храна означава по-малко калории, което, от своя страна, означава по-малко тегло, нали? Но това невинаги е вярно.

Снимка 331055

Източник: iStock

В зависимост от това какво ядем, е много вероятно, дори и да прескочим хранене, пак да сме натрупали повече от нужните калории със закуската или обяда. А така възпрепятстваме отслабването. Въпросът понякога не е в количеството, а в качеството на храната.

Твърде много калории

Трябва да съобразяваме храната си с калориите, които съдържа, защото не бива да консумираме повече, отколкото имаме нужда. Ако го правим, ще наддадем тегло. Трябва да създаваме и здравословен дефицит на калории чрез упражнения за изгарянето и намаляване на приема им.

Снимка 372083

Източник: iStock

Специалистите препоръчват при диета с ниско съдържание на въглехидрати да се опитаме да ядем само и единствено, когато сме много гладни, като го редуваме с интервали на гладуване.

Нереалистични очаквания

Към всяка диета е важно да подхождаме с реалистични очаквания, тъй като чудото няма как да се случи за една нощ.

Стресът

Той прави нашите мастни клетки малко по-стабилни, но междувременно е вероятно да приемаме и повече калории.

Снимка 360233

Източник: iStock

Освен това, когато човек е подложен на напрежение, кортизолът - хормонът на стреса, се увеличава, което води до повишаване на апетита.

Капанът на етикетите

Ниското съдържание на въглехидрати невинаги означава, че дадена храна е нискокалорична. Често тя върви ръка за ръка с високо съдържание на мазнини.

Снимка 358051

Източник: iStock

Една от причините да не отслабваме при диета с ниско съдържание на въглехидрати е, че се подлъгваме от етикетите, показващи това, от което си мислим, че имаме нужда, но вместо това консумираме твърде много мазнини или общи калории в дневния си прием.

Не почиваме достатъчно

Сънят влияе на теглото. Според USA Today, проучванията показват, че хората, които не си почиват достатъчно имат повишени нива на хормон на глада (грелин) и понижени нива на хормона на ситост (лептин), което води преяждане и увеличаване на теглото.

Снимка 366084

Източник: iStock

Изследванията сочат, че когато не спим достатъчно, ядем около 300 калории на ден повече, отколкото когато сме добре отпочинали.

Лекарствата и напълняването

Някои лекарства, особено антидепресантите, водят до увеличаване на теглото. Те имат потенциала да повишават теглото, когато се приемат за повече от няколко месеца, затова антидепресантите са много често срещана причина за напълняване.

Не се упражняваме

Тренировката е важна част при опитите за загуба на тегло. Дори ако спазваме строга диета, може да се окаже много трудно да свалим желаните килограми, без изгаряне на калории.

Снимка 375484

Източник: iStock

Но какъв вид упражнения са най-подходящи, за да ни помогнат да постигнем целите си? Проучванията показват, че интензивните тренировки от 30 до 45 минути са най-ефективни за загуба на няколко излишни килограма, заключват от Insider.

Гордън Рамзи за отслабването, храненето и триатлона "Железен човек"

Как и защо отслабна толкова драстично Гордън Рамзи

Има ли връзка със състезанието "Железен човек"