На 27 март в Scientific Reports учените от Висшето медицинско училище към Университета на Ню Йорк съобщиха, че са открили нов орган в човешкото тяло.

Те разкриват, че слоеве в тялото ни, които досега бяха смятани просто за плътни съединителни тъкани и наречени интерстициум, всъщност са свързани помежду си отделения, изпълнени с течност.

Интерстициумът се разполага под кожата, около кръвоносните съдове, обвивките на мускулите, храносмилателния тракт, белия дроб и отделителната система. Затова тази структура има значение за функциите на всички органи, повечето тъкани и развитието на различни заболявания.

Изградена от пространства, изпълнени с течност и ограничени от здрави, но еластични прегради от колаген и еластин, структурата може да предпазва останалите органи от разкъсване при нормалното им функциониране.

Снимка 348050

Източник: Jill Gregory

Може би се питате как се е случило така, че досега биолози и медици не са го открили, като се има предвид изключителния напредък на тези области в науката.

Отговорът се крие в начина, по който се изследват тъканите обикновено - под микроскоп.

Но за да бъде разгледан даден обект по този начин, е необходимо той да бъде обработен с химически вещества. Така се извличат течностите от пробата, което в случая се е оказало и решаващо. Тъканта просто се е "сплесквала" и истинската ѝ структура е останала незабелязана.

Сега съществуването на интерстициума е установено чрез използването на конфокална лазерна ендомикроскопия, която предоставя възможността за микроскопско наблюдение на живи тъкани, без структурата им да бъде нарушена или изменена.

Според изследователите, използването на проби от течността в интерстициума може да се окаже мощен диагностичен инструмент. Мрежестата структура е източник на лимфа и се отича в лимфната система, а лимфата е жизненоважна за имунните клетки, отговорни за възпалителните процеси. Фактът, че е изпълнена с течност и свързва органите в цялото тяло, може да обясни защо има вероятност да спомага за разпространението на ракови клетки в организма.

Остаряването на клетките на интерстициума, покриващи преградите, може да допринасят и за сбръчкването на кожата с възрастта, схванатите крайници и влошаването на различни заболявания.

Един от главните автори на изследването - д-р Нийл Тейс (Neil Theise), казва, че е възможно преградите да генерират електрическо поле, когато се прегъват при движението на органите и мускулите и може да играят роля при техники като акупунктурата, която засега остава недоказан от науката метод за лечение.