Оралният секс в моногамни двойки или такива с постоянни партньори не би трябвало да крие рискове. Ново изследване обаче показва, че мъжете, които прилагат подобни ласки на повече от една партньорка, са изложени на по-голям риск да заболеят от рак на гърлото и устната кухина. Макар процентът на заболяването да е сравнително нисък в сравнение с други видове рак - 0.7 процента при мъжете и дори по-малко при дамите, броят на представители на силния пол, диагностицирани с орофарингеален рак се е удвоил за последните 20 години. Стряскащите прогнози за САЩ предвиждат до 2020 болните от това заболяване да са повече от тези с рак на маточната шийка.

Снимка 321749

Източник: iStock

Причината и за двата е човешкият папилома вирус или HPV. Доктор Амбър Д'Соуза от Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health пояснява, че този тип заболяване при жените е изключително рядко и не се влияе от броя на партньорите им. За сметка на това мъжете, които са имали повече от 5 партньорки, с които са правили орален секс и са пушачи са най-застрашената от орофарингеален рак група с риск от 15% да развият злокачествено образование. Пушачите с от 2 до 4 партньорки са с риск от 7%, а непушачите със същия брой партньорки - с 4%. Мъжете с една постоянна партньорка, които не пушат, са най-облагодетелствани - техният риск е едва 1.5%.

Снимка 321748

Източник: iStock

Ричард Шоу от Центъра по ракови изследвания към Университета в Ливърпул коментира, че е добре да се обмисли ваксинирането срещу HPV не само на момичетата, но и на момчетата. Това само по себе си няма да елиминира риска от ракови заболявания на гърлото и устната кухина, ако продължавате да пушите и да прекалявате с алкохола, предупреждава той.