От 1 януари 2018 г. възрастните, навършили 21 години в Калифорния, могат да притежават до 28 грама марихуана и да отглеждат до шест конопени растения в дома си, разкрива BBC.

Противниците на новия закон твърдят, че легализирането на употребата на канабис ще доведе до това повече хора да шофират под въздействието ѝ, като същевременно ще провокира младежите да използват и други наркотици.

От бизнес гледна точка обаче марихуаната може да се превърне в индустрия за десетки милиарди долари през следващите няколко години.

През 1996 г. Калифорния става първият щат, който легализира марихуаната за медицинска употреба.

Снимка 321669

Източник: iStock

Законните купувачи на новосъздадения пазар, които попадат в графата "за използване от възрастни" ще трябва да плащат държавни, търговски и общински данъци, които ще генерират около 1 милиард долара годишно.

Ще бъде забранено да се консумира канабис на обществени места, на 300 метра от училища или докато се шофира.

Осем са американските щати - Колорадо, Вашингтон, Орегон, Аляска, Мейн, Масачузетс, Невада и Калифорния, които досега са легализирали употребата на марихуана за развлечение.

Въпреки това федералното правителство все още счита марихуаната за незаконна, класифицирайки я, както хероина и кокаина, като забранено вещество.