От утре, 11 януари, официално София ще бъде център на Европейския съюз. Представянето ни на ниво е многокомпонентно. Важна част от него е да се покажем като добри домакини и да демонстрираме най-доброто от страната ни. В това число и от храната.

Евродепутати, еврокомисари, евроделегати и лидери на страните членки ще имат възможност да опитат изискани и, същевременно, традиционни ястия по време на престоя си в България. Гостите ще бъдат настанени в няколко луксозни хотела в столицата, в кухните на които кипи усилена подготовка.

Снимка 333197

Източник: Facebook / Българско председателство на Съвета на ЕС - Bulgarian Presidency Council of the EU

Панирани люти чушки с  пълнеж от саламурено сирене, традиционна българска скара, пухкава халва и мекици с халва и сладко са сред ястията, които ще намерят място на масата първо на еврокомисарите, пристигащи утре. 

Основният принцип е "семпло и вкусно", като се представи нов прочит на добре познатите ни ястия. Андрей Стоилов, председател на Българската асоциация на професионалните готвачи, е един от хората, които ще се погрижат за доброто ни представяне в кулинарен план, предава NOVA.

Снимка 333198

Източник: Facebook / Андрей Стоилов

Официалните вечери на високо ниво ще се провеждат в ресторанта на НДК и в резиденция "Бояна". Еврокомисарите ще бъдат настанени в хотел "Маринела", а още 21 хотела в столицата ще приемат гости и делегати по време на шестмесечното ни европредседателство.