Заради огромните ползи за здравето ни, какаото се счита за суперхрана; за велик съюзник при контролирането на теглото - също. Според експерти в храненето, ако го включим към първото ядене за деня (заедно с овесени трици или ядки), ще си получим не една и две ползи за здравето ни.
Какао в закуската - стига да е без подсладители, е повече от препоръчително, за да се гарантира, че най-важното хранене на деня е истински здравословно. И както обяснява д-р Мария Изкиердо, професор по хранене и броматология в университета в Барселона, какаото е истински здравен коктейл.
Хранителна стойност
Източник: iStock
Какаото е богато на фибри, на витамини и на минералите магнезий и мед. Има високо съдържание и на флавоноиди - най-широко познати с действието си на антиоксиданти. Те превръщат и самото какао в мощен антиоксидант, който според някои изследвания, може да предотврати затлъстяването в диети, богати на мазнини и въглехидрати. То засища и помага да се избягнат "леките закуски" между храненията.
"Добавено в мляко или в плодова напитка сутрин, какаото се превръща в истински трик за поддържане на теглото, защото тялото преработва много по-добре обикновените захари в първите часове на деня, отколкото вечер", посочва експертът пред испанското издание Hola.
Ползи за здравето
Източник: iStock
Може би най-изявената и научно доказана полза на какаото за човешкия организъм е в това, че има роля в предпазването от сърдечносъдови, метаболитни (диабет) и неврологични заболявания.
"Няколко проучвания показват, че редовната консумация на какао намалява кръвното налягане при хипертоници. Това се дължи на ефекта на флавоноидите върху артериите. Те могат да предотвратят или дори да забавят сърдечните усложнения. От друга страна, наскоро бяха публикувани резултатите от интересни изследвания, които показват, че флавоноидите имат благоприятен ефект и върху когнитивните процеси и паметта", разкрива д-р Изкиердо.
Какаото и кожата
Източник: iStock
Факт - какаото помага на кожата да изглежда подхранена и хидратирана. То е добър съюзник срещу бръчките и подобрява текстурата на кожата, бори целулита и петната. Намалява и чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи на слънцето - всичко благодарение на антиоксидантното и противовъзпалително действие на флавоноидите.