Разнообразието от цветове е страхотно нещо. Разбира се, има хора, които предпочитат да им е по-шарено, други по-изчистено. И в двата случая обаче присъстват цветове, а те ни влияят. 

Защо Елизабет втора се облича в ярки цветове

Защо Елизабет втора се облича в ярки цветове

Кралицата обича лимонено жълто, пурпурно и светло синьо

Понякога остава незабелязано, но розовото например успокоява и ни прави по-малко агресивни. Поради тази причина, според CNN, стените на някои затвори в Швейцария и САЩ са именно с розов оттенък. 

Как храната влияе на настроението ни

Как храната влияе на настроението ни

Възрастта и физическата натовареност също са от значение

По принцип, широко разпространено е мнението, че розовото е момичешки цвят, но през последните години виждаме все повече мъжки дрехи в този цвят. 

Оранжево 

Снимка 354499

Източник: iStock

Този цвят предразполага да се чувстваме комфортно. В него са смесени червено, което се свързва с енергичност, и жълто - за щастие. А според легендарния Франк Синатра, оранжевото е най-щастливият цвят. 

Не е необходимо да боядисваме стените си оранжеви, достатъчно е любимата възглавница или одеяло да бъде в този цвят. 

Черно 

Снимка 354501

Източник: iStock

С черното се правят различни асоциации - свързва се с мрака, скръбта, смъртта и други негативни преживявания. Но когато дрехите са черни, те излъчват и елегантност, а според някои експерти този цвят ни отървава от страха.  

Жълто

Снимка 354496

Източник: iStock

Най-честите асоциации с този цвят са за щастие, топлина и красота. По време на Първата световна война някои от болничните отделения са били боядисвани в жълто с надеждата това да помогне в лечението на войниците, преживели големия шок на битките. 

Жълтият цвят може да помогне да преминем по-бързо и лесно и през състояния като депресия, причинена от смяната на сезоните. 

Зелено

Снимка 354497

Източник: iStock

Ако искаме да бъдем спокойни и здрави, то трябва да се стремим около нас да бъде зелено. То отпуска ретината и успокоява нервите.

Златисто

Снимка 354507

Източник: iStock

Според китайските алхимици, ако ядем и пием от златни прибори, ще доживеем до дълбока старост. В миналото дори са използвали златото за лечение на сифилис, сърдечни заболявания, едра шарка и меланхолия. 

В цветово отношение, златният цвят може да ни направи по-емоционални. Това се дължи на факта, че заради по-блестящите му оттенъци, погледът трудно се задържа върху една точка, а се движи постоянно, и ни влияе на подсъзнателно ниво. 

Червено

Снимка 354495

Източник: iStock

Ако оставим настрана факта, че кръвта ни е червена и организмът ни произвежда над 2 милиона червени кръвни телца в секунда, ще разберем, че на практика мозъкът ни изпитва огромна нужда от червения цвят. 

Как музиката се отразява на здравето ни

Как музиката се отразява на здравето ни

Неподозираната сила на нотите

Звучи странно, но според проучвания, червеното ни прави по-силни, по-бдителни и по-устремени. Неговите разновидности и нюанси ни представят и в по-привлекателна за противоположния пол светлина.