Зима е. Двигателната активност става все по-минимална, а това може да се окаже фатално за нашето настроение и тонус. Причината е, че редовната физическа активност кара тялото да произвежда редица биохимични елементи, които са съставките на коктейла, наречен щастие. 

Снимка 307122

Източник: iStock

Ходене, тичане, йога, плуване, фитнес, танци, секс... Изберете активност, която най-много ви допада.

Но непременно правете нещо, защото съвременният начин на живот, в който дългите часове стоене пред екраните е неизбежно, а минималното движение е една от основните причини за появата на депресия или меланхолия. Застрашени сме - особено през зимата. 

Ето съставките, които са необходими на мозъка, за да работи на правилните честоти:

Допамин
Той се свързва с част на мозъка, която осигурява чувството на удоволствие. Синтезира се по време на хапване на нещо вкусно, слушане на любима музика, също и при секс. Нарича се още хормонът на мотивацията и пристрастяването.

Окситоцин
Това е любовният хормон, пряко свързан с човешката привързаност, лоялността и доверието. Отделя се по време на прегръдките с любимия, игри и общи занимания със семейството. 

Снимка 284273

Източник: iStock

Серотонин
Наричат го хормонът на щастието. Участва активно в цялостното ни психичното равновесие и оказва влияние върху биохимичните процеси в тялото. Производстовото му се подпомага при похапване на шоколад, но това не бива да ви кара да прекалявате с него. 

Ендорфин
Също е популярен като хормон на щастието. Доказано е, че неговият синтез ни прави по-щастливи, помага ни да се справим със стреса и засилва имунитета ни. Подпомагаме го с активност, смях, музика и... с похапване на люти чушки.