Случвало се е на всеки - чудим се как да добавим малко "тръпка" към досадните си дневни задължения и решаваме, че най-добрият начин е с храна.

Обикновено тя е или фаст фуд, или нещо пакетирано и пълно с консерванти, захар, сол и калории. Как да избегнем подобна момента слабост, която подрива спортния ни режим и здравословното хранене?

Кога точно го правим

Първото нещо, което трябва да направим, е да потърсим има ли модел на "скучното" похапване. Има ли преобладаващо време на деня, когато посягаме към пакет чипс или вафлички? Може да е вечер, когато решим да се отпуснем пред телевизора, или пък малко преди обяд, когато от закуската е минало много време и решим да се разнообразим от работните си задачи.

Снимка 364473

Източник: iStock

Наистина ли сме гладни

Преди инстинктивно да натъпчем нещо в устата си, хубаво е да проверим наистина ли сме гладни. Понякога мозъкът ни бърка сигнала за жажда с този за глад. Чаша вода може да е единственото, от което имаме нужда.

Намираме си друго занимание

В случай че установим глада като последното нещо, което ни кара да посягаме към чипсове и бонбони, задачата става по-лесна.

Просто трябва да си намерим занимание за времето, когато обикновено "се отпускаме" с вредна храна. Ако похапваме пред телевизора извън обичайното време за хранене, може да намерим друго занимание на ръцете.

Не купуваме вредна храна

Простичко е - ако имаме в шкафа си чипс и снаксове, ще ядем чипс и снаксове. Ако обаче ни се намират единствено ядки и плодове, ще трябва да се задоволим с тях.