В днешно време сме свикнали да се отърваваме от неразположенията и болестите, независимо колко малки са те, чрез достъпни и евтини антибиотици.

Лекарите също са по-склонни от всякога да "разчистват" дългите опашки от пациенти с бързи рецепти за силни и ефективни антибиотици.

Въпреки че е противозаконно, продажбата на антибиотични лекарства без рецепта в България е факт, а това допълнително усложнява проблема.

Това е и проблемът

Според данни на Организацията за икономическа кооперация и съдействие, в която членуват общо 36 държави, до 2.4 милиона души в Европа, САЩ и Австралия могат да загубят живота си в следващите 30 години, заради агресивни резистентни бактерии.

Снимка 388428

Източник: iStock

От началото на миналия век бактериите, обичайни за човешкото тяло, са развили огромна резистентност към много от популярните антибиотици, което означава, че се навдига вълна от бактериални заболявания, срещу които медицината няма лек.

Американско проучване сочи, че в около 30% от случаите на лекарско предписание, антибиотикът не е необходим на организма, тъй като имунитетът може да преодолее заболяването и с по-неинванзивна подкрепа.

Всяка година поне два милиона американци са заразени с резистентни "супербактерии", като средно 23 000 от случаите завършват със смърт.

Експертите съветват, че най-добрият вариант е сами да преценим нуждата си от антибиотик и да не се доверяваме напълно на лекарите.

Ако например усещаме, че гърлото ни стяга при преглъщане и по стената зад езика си виждаме бели петна, значи е добре да потърсим подходящ антибиотик, защото става дума за бактериална зараза.

Ако обаче гърлото ни просто изглежда леко зачервено и усещаме дразнене, проблемът може да се преодолее с по-добра диета, повече течности и витамини.

Снимка 388429

Източник: iStock

"Магарешката" дълбока кашлица е признак за бактериална зараза, изискваща антибиотично лечение, но пък кашлицата с чисти храчки и течащ нос не е нищо повече от следствие на умора, недоспиване или излизане с мокра коса.

Дори болести като бронхит и синузит невинаги изискват лечение с антибиотик, но е добре при за тях да получим максимално лекарско внимание, за да избегнем усложнения.

Има проучвания, които дори доказват, че при здрави и жизнени деца и възрастни антибиотикът не носи облекчение на симптомите, и е по-добре да се преборим с болестта с почивка и хубава храна.