Наближава краят и на тази година. Напълно в реда на нещата е не само да обърнем поглед към случилото се през изминалите месеци, но и към това, което ни очаква през предстоящите. Ето и един любопитен прочит на тенденциите при храненето, по които е доста вероятно да залитнем през 2019 г., представен от Whole Foods.

Вкусове

Желанието да опитваме нови и нови неща, съчетани с кулинарния туризъм, ще доведат до засилен интерес към необичайните вкусове. Акцентът ще е върху азиатската кухня и морските дарове. Да живеят сепията и скаридите.

Плодове

И тук се слага край на скучните и до болка познати ябълки, банани и прочие. На почит ще са екзотичните, тропически плодове, които тепърва опознаваме, а те определено има с какво да ни очароват и спечелят.

Джакфрут - суперплодът, който ще бори световния глад

Джакфрут - суперплодът, който ще бори световния глад

Екзотика, която ще става все по-масова

Пробиотици

Голям хит в последните години, преди въобще не се замисляхме дали ги консумираме достатъчно, пък за хранителни добавки с тях не сме и помисляли.

През 2019 г. обаче ще чуваме за пробиотиците все по-често, и то не под формата на хапчета, а като част от състава на различни храни. Киселото мляко ще си има сериозна конкуренция явно, но ние спокойно можем да се придържаме към добрата, стара, българска класика.

Снимка 361465

Източник: iStock

Мазнини

Полезни, разбира се. Предимно растителни - кокосово масло, рапично олио.

Канабис

Малко по малко и благодарение на своите положителни ефекти, той пробива всевъзможни забрани и си проправя път до потребителите. Затова от Whole Foods предвиждат, че през следващата година кексчетата с канабис могат да излязат извън пределите на кофишоповете в Холандия.

Изкуствено месо

Покрай веганите и всички предупреждения как производството на месо унищожава планетата, не сме никак изненадани. Първите успешни опити за създаване на месо в лабораторни условия вече са факт. Въпрос на време е технологията да бъде внедрена в масовото производство.

Тогава съвсем ще се чудим какво точно ядем. Разбира се, ще продължаваме да се лъжем и с месо, което наподобява на месо, но всъщност не е. Веджи наденички, салами и всевъзможни продукти, които задоволяват глада за местни продукти само на окото, пише Independent.

Сладолед

И той не е това, което беше. Ако сме свикнали и държим леденият десерт да има сладък вкус, то може да останем малко разочаровани от тази тенденция. С две думи - сладолед ще се прави от всичко възможно и във всякакви форми.

Храната на боклука, тоновете хранителни отпадъци и колко е сериозен всъщност проблемът

Храната на боклука, вместо в чинията

Стряскаща статистика

Водорасли

Свързваме ги само със азиатската кухня, но амбицирани да ни се харесат, те си прокрадват път и към ежедневната ни трапеза, за да заменят всички онези видове салати, които така настоятелно похапваме всеки ден.