Скорошна публикация в американското научно списание Environmental Health Perspectives твърди, че жените, които живеят в домове, заобиколени от повече зеленина, живеят по-дълго.

Тя се базира на проучване, проведено от медицинския факултет на Харвардския университет съвместно с болницата Brigham and Women's Hospital, което не е за подценяване - в продължение на 8 години са наблюдавани близо 109 хил. жени.

При дамите, живеещи по-близо до природата и на места с повече растителност, се наблюдава 12% по-ниска смъртност от тези, обитаващи типично градска среда. Цели 34% по-ниска е вероятността да починат от заболявания, свързани с дихателната система, а 13% по-ниска - от рак.

Защо? Природата неутрализира замърсяването, шума и прекомерната горещина през лятото, като в същото време стимулира физическата активност и комуникативността. От тях пък следва пониженото ниво на стрес.

Депресията и умствените заболявания също се срещат по-рядко при дамите (пък и господата), които живеят сред обилна зеленина и в близост до природни забележителности като планини, реки и езера.