Дори да се къпем ежедневно, вероятността да не почистваме добре всеки сантиметър от тялото е голяма. Взимането на душ се превръща в рутина, в която невинаги отделяме достатъчно внимание на тези места. И това може да ни доведе известни неприятности.

Езикът

Знаем, че трябва да мием зъбите поне два пъти на ден. Но колко често се сещаме да почистваме езика? Това е една от основните грешки, която допускаме по отношение на оралната хигиена.

А езикът събира не по-малко бактерии и фактът, че не го почистваме често и правилно, може да доведе до появата на лош дъх. И, не, водата за уста не е достатъчна.

Трябва да изпозлваме или четката за зъби, или специално приспособление за почистване на езика, каквото можем да намерим във всеки магазин за козметика или аптека.

Снимка 375489

Източник: iStock

Лакти

Със сигурност почистваме дланите си много по-често. А и едва ли осъзнаваме, че ежедневно се подпираме с лактите си на всевъзможни мръсни повърхности.

В гънките на кожата там могат да навлязат бактерии, особено ако не е добре хидратирана и се е напукала. Затова - първо почистване, а после и крем.

Гръб

Той изисква не само сапунисване. Трябва да инвестираме в четка или друго приспособление, с което да можем да го почистим добре и без чужда помощ. Иначе лесно ще се откажем от тази задача, а това не е добра идея.

Снимка 375490

Източник: iStock

Врат

Независимо дали имаме къса или дълга коса, доста често се потим именно в тази област. А това е предпоставка за развитие на бактерии. По тази причина не бива да пропускаме да изтъркаме добре участъка.

Стъпала

Натъркваме тялото и краката със сапун и оставяме водата да се стече надолу към стъпалата. Ако и ние правим това и смятаме, че сме чисти от глава до пети, значи сме в грешка.

Стъпалата изискват малко повече внимание от гледна точка на почистване и хидратиране. Пемзата е онази добра, стара класика, която е добре да се научим да използваме. В противен случай създаваме предпоставка за развитие на бактерии и гъбички.

Снимка 375491

Източник: iStock

Зад ушите

Тази топла зона е пълна с жлези, които произвеждат секрет. Така се създава благоприятна среда за развитието на всевъзможни бактерии. Затова ежедневното почистване е важно, пише Reader's Digest.

Под ноктите

Ако са дълги, неизбежно отдолу се събира всевъзможна мръсотия. След това можем лесно да я пренесем върху храната, която хапваме набързо с ръце, както и върху лицето си, ако имаме навика често да го пипаме с ръце. Затова е важно да почистваме старателно тази зона.

Колко често да се къпем

Колко често да се къпем

Правим ли го прекалено често

Скалп

Не, не е също, като да си мием косата. Скалпът също изисква необходимото внимание - масаж под водата. Така премахваме мъртвите клетки и междувременно стимулираме кръвообращението, с което и растежа на косата.