Освен добрите гени, начина на живот и миенето на зъбите сутрин и вечер, има още няколко навика, които трябва да усвоим, за да имаме по-хубава усмивка, здрави зъби и свеж дъх. Ето кои са те.

Почистване на езика

Езикът има не по-малка нужда да бъде хигиенизиран. Върху него се задържат големи количества бактерии и се образува налеп, водещ до неприятен дъх. Почистването става с много мека четка за зъби. Някои четки имат и специални гумени ребра, разположени на гърба на власинките, чието предназначение е именно да почистваме с тях езика и бузите.

Конец за зъби

Четката за зъби не може да отстрани храната, която се натрупва в пространствата между зъбите и в основата на венеца. Затова на помощ идва конецът за зъби, който е добре да се използва поне два-три пъти седмично, ако не всяка вечер, но трябва да правим това внимателно, за да не нараним венците.

Снимка 405048

Източник: iStock

Зъбен душ

По-добър, но малко по-скъп заместител на конците е зъбният душ. Той почиства междузъбните пространства, както и разстоянията между зъба и венеца с помощта на силна и тънка струя вода и специален накрайник. Почистването е по-добро от това с конеца и инвестицията определено си струва.

Вода за уста

Тя е задължителна за хората с проблемни венци, но видът е добре да се сменя всеки път, за да бъде достатъчно ефективна срещу бактериите. В противен случай те стават устойчиви на конкретния антибактериален агент във водата за уста.

Снимка 405050

Източник: iStock

Зъбен камък

Веднъж на шест месеца е добре да посещаваме стоматолога си, за да почисти зъбния ни камък. Някои хора са по-склонни към образуването му от други. Това зависи от нивото на устна хигиена, но и от химията на слюнката на всеки от нас. Той представлява комбинация от плака и минералите, които се отлагат в слюнката ни по естествен начин.

Избелване

Избелването не е добър метод за блестяща усмивка, защото често е агресивно и действа разрушаващо на зъбите в дългосрочен план. Всеки от нас има различно естествено оцветяване на зъбите си, което не може да бъде променено. Важно е да поддържаме добра устна хигиена и да приемаме себе си и своите природни дадености такива, каквито са.