Комитетът за наследството на ЮНЕСКО избра 27 нови защитени обекта на срещата си в Квебек, Канада.

С добавянето на 19 културни и 8 природни обекта списъкът на считаните за световно културно наследство места по света достигна 878 обекта в 145 държави от целия свят, съобщи Франс прес.

Папуа Нова Гвинея, Сан Марино, Саудитска Арабия и Вануату са новите държави в този списък.

Албанският град Берат, 15-те хиляди квадратни километра на лагуната в Нова Каледония с втория по големина коралов риф в света, форт във Франция от времето на Луи ХІV - шедьовър на военния архитект Себастиен льо Престр де Вобон, два исторически търговски града в Малайзия, исландският вулканичен остров Сюртсей, образувал се през 1963 и горите Миджикенда Кайа в Кения са само част от местата, влезли в престижния списък.

Най-оспорваният обект в него несъмнено е храмът Преах Вихеар от 11-ти век, който заради граничното си положение е повод за сериозни конфликти между Тайланд и Камбоджа. Подкрепата на тайландското правителство за кандидатурата на Камбоджа за този храм вече предизвика улични протести в Тайланд и искания за оттегляне на кабинета.

Предвестникът на съвременния апартамент от началото на 20-ти век в Германия е друг доста любопитен избор на комитета.

Интересен избор е и биорезерватът „Monarch Butterfly", разположен на 100-ина километра от мексиканската столица. Всяка есен от Канада и САЩ в него се завръщат около милиард пеперуди, които оцветяват в оранжево клоните на дърветата, карайки ги да се привеждат почти до земята от тежестта им.

Включен е и архипелагът Сокотра в Йемен, разпростиращ се на 250 км в северозападната част на Индийския залив. Той се състои от общо 8 острова с изключително разнообразие на флората и фауната - 37% от 825-те виреещи там растения, 90% от влечугите и 95% от земните охлюви не се срещат никъде другаде по света

Дрезден пък рискува от следващата година да бъде изваден от престижния списък, ако властите в града не се съобразят с препоръката на комитета и не преустановят изграждането на мост над река Елба.

Пълен списък на новите защитени обекти