Малко след изстрелването на първите интернет сателити на проекта Starlink много астрономи изразиха притеснения, че апаратите могат да нарушат работата на важни космически телескопи.

Илон Мъск, SpaceX, Starlink и поредните оплаквания срещу интернет сателитите

Нови оплаквания срещу интернет сателитите на Илон Мъск

Ще заприлича ли нощното небе на пикселизиран екран

Някои хора също се изказаха критично по отношение на стотиците ново появили се в нощното небе светещи тела и бе повдигнат въпросът за вида, който небето ще придобие, когато SpaceX успее да изпрати всичките планирани над 42 000 сателита в орбита.

Изглежда обаче, че още от самото начало Илон Мъск и колегите му са планирали да направят сателитите на Starlink колкото се може по-незабележими, но първите няколкостотин бройки са останали без необходимите за това технологии.

Снимка 513206

Източник: Vimeo / SatTrackCam Leiden

Наскоро обаче SpaceX разкри, че последните 415 сателита, които са достигнали орбита, разполагат със специални визьори, които не позволяват на слънчевата светлина да се отразява обратно към Земята.

Все пак в орбита има над 500 апарата, които са без тази технология и ще продължат да бъдат видими.

Става ясно, че дори оборудваните с визьори бройки са до два пъти и половина по-светли от първоначално предвиденото, което означава, че компанията ще продължи в усилията си да направи сателитите още по-невидими.

Снимка 451826

Източник: SpaceX

Джонатан Макдауъл, астрофизик от Харвард, коментира пред Business Insider, че сателитите ще продължат да бъдат проблем за него и колегите му.

SpaceX, Starlink, Илон Мъск, колко ще струва интернетът и кой може да го тества

Колко струва интернетът на SpaceX и Mъск

Мрежата работи, но цената е висока

Той отбелязва, че по-малката им видимост ще е най-вече плюс и успокоение за хората, които се притесняват, че изстрелването на още десетки хиляди сателити ще промени значително вида на нощното небе.