В орбита над планетата ни вече обикалят малко под 1000 сателита на SpaceX и Илон Мъск, част от мега-проекта за глобален интернет, наречен Starlink.

От известно време насам чуваме, че някои хора вече са успели да тестват новата мрежа, а преди време научихме и колко евентуално би струвал абонаментът.

Тази седмица стана ясно, че Starlink влиза в официален бета тестови период и неизвестен брой жители на САЩ и Канада са получили покани да участват.

Снимка 502721

Източник: SpaceX

Тестът дори си има име - Better Than Nothing Beta Program, като планът е бета програмата да е напълно активна за всички участници до края на тази година.

От имейлите с покани, разпратени от SpaceX, научаваме и точните параметри на услугата за момента.

Цената на месечният абонамент е 99 долара, но има и "инсталационна такса" от 499 долара, която покрива стойността на сателитната чиния, рутера и останалия хардуер, необходими за връзка със Starlink.

За по-лесното им управление бе представено и самостоятелно мобилно приложение.

Снимка 502720

Източник: SpaceX

Скоростта на интернета ще е от порядъка на 50Mb/s до 150Mb/s с латентност от 20-40ms, което са впечатляващи характеристики за безжична мрежа от типа на Starlink.

Това обаче не е и максималният потенциал на интернета на Мъск, който ще бъде достигнат, когато в орбита бъдат изпратени още няколко (десетки) хиляди сателити.

Starlink, SpaceX, Илон Мъск и новите рекорди на компанията

Новите рекорди на Илон Мъск

Така изглежда чинията за Starlink интернет

Очаква се за момента интернетът на Starlink да е от полза най-вече за хората в по-откъснатите райони, където към момента няма надеждна мрежа.