Този понеделник SpaceX изпрати втора партида от 60 интернет сателита, част от амбициозния проект Starlink, който предвижда изпращането на десетки хиляди сателити в ниска орбита.

SpaceX, Starlink, Илон Мъск и хилядите интернет сателити на милиардера

Илон Мъск подготвя още 30 000 сателита

Какво означава това за състоянието на близкия космос

Още след изстрелването на първите 60 сателита преди няколко месеца, много учени моментално изразиха притеснения, че сателитите ще нарушат облика на нощното небе и ще попречат на телескопите, с които учените наблюдават космоса.

Само няколко часа след последното изстрелване преди два дни в мрежата се появиха много видеа и снимки на накъсана линия от блещукащи светлини, които са били видими от Калифорния чак до Япония.

Гледката определено е необичайна и можем само да се зачудим как ще изглежда небето, когато над земята кръжат не 120, а 42 000 сателита, каквато е крайната цел на проекта на Илон Мъск.

От SpaceX успокояват, че сателитите стават почти невидими, когато достигнат предвидената си височина, и проблемите биха били избегнати чрез рекалибриране на телескопите за наблюдение.

Астрономът Джонатан Макдауел от Харвардския център по астрофизика обаче сподели в Twitter, че наличието на десетки хиляди сателити в ниска орбита със сигурност ще наруши работата на него и колегите му.