Роботите все повече и повече завладяват света около нас. Така че не е никаква изненада, че след въздуха, те започват да превземат и водата. Дроновете отдавна не са иновация, а по-скоро улеснение.

В подобна роля виждаме и робота SoFi. Джаджата, разработена от Масачузетския технологичен институт, е предназначена за обследване на морета и океани. Но междувременно се справя повече от добре и с една друга задача - да плува автономно, досущ като риба.

Снимка 380567

Източник: Facebook / John B Talbo

Смята се, че този робот е най-съвършеният плувец, създаван досега. Това е важно благодарение на перките и опашката, с които е оборудван. Опашката е от силикон и се движи благодарение на хидравлична помпа. 

Освен това, SoFi си има и високотехнологична камера. Благодарение на нея биолози могат да наблюдават популацията и здравословното състояние на подводните животни без да се налага да нарушават спокойствието им.

Снимка 380569

Източник: Facebook / Reuters Science

Изследването и документирането на подводния свят може да бъде истинско предизвикателство. А климатичните промени, изчезването на коралите и всички други процеси, които протичат под вода, са важни за цялата планета. Затова и се правят все по-големи стъпки по посока улесняване на процеса.

Именно една от тях е роботът-плувец. Той се управлява дистанционно от водолази в радиус от 15 метра. А след това заснетият видео и снимков материал, който е във висока резолюция, се анализира обстойно от учени биолози и океанолози.

Снимка 380556

Източник: Facebook / Science Robotics

А най-интересното е, че рибата-робот е захранвана с батерия, досущ като тази, която се крие под капака на смартфона ни.

Роботът, с който стените оживяват

Роботът, с който стените оживяват

Лесно и интересно

SoFi все още е в процес на усъвършенстване, а първият сериозен тест се проведе тази година в сините води край остров Фиджи. Целта бе обследване на кораловия риф, а мисията се брои за успешна, пише National Georgraphic.