В рамките на само няколко години дроновете успяха да се установят на широкия пазар, а производителите им много бързо успяха да ги направят стабилни, достъпни и лесни за управление.

DJI Mavic Mini - перфектният дрон за любители

Перфектният дрон за любители

Страхотен микс от цена, качество и преносимост

Странно е обаче колко малко общо имат летателните механизми на тези джаджи с механизмите за преодоляване на гравитацията, създадени от самата природа, с които разполагат птиците.

Що се отнася до маневреност, скорост и баланс в полета, даденостите на птиците все още изпреварват технологичните алтернативи, създадени от човека.

Но това едва ли ще продължи още дълго. Тази седмица екип от университета в Станфорд, САЩ, показа първия летящ робот, който разчита на истински пера от гълъби, за да кръжи в небето.

Джаджата се нарича PigeonBot и към всяко от крилата й са прикрепени по 20 пера.

Снимка 461991

Източник: YouTube / IEEE Spectrum

Тайната в успешния дизайн обаче не се крие в перата, а в конструкцията на самите крила.

Създателите на PigeonBot са успели да пресъздадат пропорциите и ъглите в крилата на истинските гълъби и казват, че това е било най-голямото им предизвикателство.

За да може роботът да лети безпроблемно, инженерите са заложили на леки материали, направени най-вече от пяна.

Снимка 461990

Източник: YouTube / IEEE Spectrum

PigeonBot обаче далеч не е лишен от технологии. Той разполага със задвижваща перка, гимбъл за камера с тройна стабилизация, акселометър, GPS сензори и общо взето всичко останало, с което разполагат и дроновете.

Предимството му пред тях обаче е, че роботът може да прави много по-остри завои и използва по-малко енергия при летене.