Тийнейджърите обичат своите клетъчни телефони, а учените може би ще успеят да се възползват от този факт, за да подобрят тяхното здраве.

15 момичета са участвали в пилотно изследване, което проверява възможността да се използват клетъчните телефони с GPS за проследяване къде се събират подрастващите, когато не са в училището или дома.

От проучването, за което пише news.yahoo.com, става ясно, че момичетата не отиват никъде без своите мобилни телефони, а чрез GPS може точно да се определи къде се намират.
Целта на наблюдениетоне е била да бъде задоволено любопитството на родителите.
Учените се надяват да използват технологията за местонахождение, за да изучат здравословните рискове, на които подрастващите са изложени, и да се намесят.
Според лидера на екипа от учени д-р Сара Виехе, която е помощник професор по педиатрия в колежа по медицина в Индианаполис, най-вълнуваща е възможността мобилните телефони да се използват за намеса, точно когато е най-вероятно тийнейджърите да бъдат изложени на здравословен риск, като пиене и пушене.

Така например, ако е вероятно младежите да пият след училище, то би могло те да получат навреме текстово съобщение, което да ги насърчи към по-здравословно поведение.

За разлика от телевизионните инициативи за спиране на вредните навици, SMS-ите достигат подрастващите, където и да се намират, добавят учените.
Експертите знаят, че средата, в която тийнейджърите живеят - дом, училище и приятели, влияе по един или друг начин на тяхното здраве, включително и това дали водят заседнал или физически активен живот, както и дали употребяват алкохол и наркотици или са въздържатели.

Досегашните проучваниявинаги са се концентрирали само върху училището и дома, въпреки че тийнейджърите прекарват значителна част от времето си извън тези две места.
Настоящото изследване открива, че момичетата прекарват една четвърт от времето си извън дома и училището.

Виехе смята, че в бъдещите проучвания клетъчните телефони могат да бъдат използвани не само за проследяване на местата, които тийнейджърите посещават, но и като "дневник", където подрастващите да записват информацията за тези места. По принцип, добавя тя, учените трябва да изискват от участниците в изследването да описват всичко, което са правили в даден ден.
Това обаче не е съвсем надеждна информация за събиране на данни, свързани със здравето.

Телефоните с GPS система са били използвани само за целите на проучването. Събраната информация няма да бъде предавана на родителите.

Всъщност, услуги за следене на децата и докладване на родителите вече съществуват.