Интернет е място, където всеки клик и всяка дума са следени, записвани и търгувани от поне няколко компании.

Поверителността отдавна е величина без стойност, когато сърфираме в мрежата, но за щастие има варианти, чрез които можем да ограничим кой, кога и защо следи поведението ни онлайн.

Браузърът Tor е най-популярният вариант за онези, които искат да останат незабелязани в интернет, но до скоро програмата бе достъпна само през компютрите ни.

The Onion Router и как да ползваме интернет анонимно

Как да ползваме интернет анонимно

Проблемът далеч не е само в социалните мрежи

Тази седмица в Google Play се появи мобилна версия на Tor, която може да бъде безплатно свалена и инсталирана от собствениците на Android устройства.

Снимка 425012

Източник: Tor Project

От Tor Project съобщават, че браузърът едва ли някога ще бъде наличен за собствениците на iPhone, цитирайки "рестрикции, наложени от Apple".

Tor е базиран на Firefox и интерфейсите на двата браузъра са подобни, но начините, по които ни осигуряват достъп до интернет, се различават.

Когато отворим уеб страница през Tor, заявката ни преминава през цяла мрежа криптирани компютърни устройства по цялата планета, вместо директно да отива към сайта, който искаме да достигнем.

По този начин е почти невъзможно някой да разбере кои сме ние и какво искаме да правим в интернет, защото е изключително трудно да се локализира източника на заявката.