Свикнали сме да гледаме на социалните мрежи и платформите като Netflix и Spotify като на крадци и търговци на личните ни данни. Те са "Големият брат" в днешно време. Но това не означава, че няма и други, по-малки, но също толкова ефективни в следенето, "братчета". 

Следенето е навсякъде 

Всеки път, когато отворим уебсайт в браузъра си, изпращаме сигнал до сървъра, който поддържа тази страница. Това автоматично оставя следа от IP адреса ни в регистъра на системата.

IP адресът е доста добър идентификатор, чрез който може да бъде извлечена доста допълнителна информация.

Снимка 396794

Източник: iStock

Местоположението ни, страниците, които гледаме, времето, което прекарваме в тях, устройството, което ползваме - също могат да бъдат получени от IP aдреса ни.

IP адресът може да осигури достъп до домашния рутер и всички джаджи, които имаме вързани за неговата мрежа.

Няма нужда да задълбаваме във всички възможни деяния, които някой би могъл да извърши, знаейки IP-то ни.

Какво е TOR

Снимка 396790

Източник: Tor

The Onion Router или просто Tor е безплатен уеб браузър, който прави сърфирането ни в интернет непроследимо. Името е препратка към слоевете на лука (onion - лук от англ.), заради начина, по който програмата крие IP адреса ни.

Когато отворим уеб страница през Tor, сигналът от нашия компютър е препратен към цяла шепа други компютри и сървъри, и чак след това достига до сървъра на сайта, който искаме да отворим. Така се образуват много "слоеве" от сигнали, в които е почти невъзможно да се локализира началния IP адрес. 

По този начин влизането ни в сайта се осъществява абсолютно анонимно. 

Снимка 396793

Източник: Tor

Това, разбира се, дава възможност на много хора да си пазаруват неща като танкове, забранени вещества и дори хора, без никой да ги вижда. 

Би било глупаво да ползваме Tor за Facebook, защото нали уж не искаме да ни следят. Но все пак можем, ако искаме. 

Към днешна дата в Google можем да намерим около 0.004% от цялата информация, която съществува в интернет пространството.

Всичко останало наричаме "Dark Web" и е пространство, в което можем да се потопим чрез Tor. Браузърът може да бъде свален напълно безплатно за Linux, MacOS и Windows.