Съвсем нормално и логично е всички големи производители на автомобили в света да направят нужните инвестиции и промени, за да ориентират бизнеса си към бъдещето.

Това се случва и сега, като постоянно чуваме за огромни инвестиции, които да позволят на компаниите да задоволят пазара на електрически автомобили в бъдеще. Ford също не прави изключение.

От Engadget разбираме, че компанията вече предприема стъпки към това да спази обещанието си дадено в началото на миналата година, че до 2030 г. в Европа ще продава само електрически автомобили. Идеята е до 2026 г. да се продават и хибридни модели, но до края на десетилетието само електрически.

От официално съобщение на Ford става ясно, че до 2024 г. ще представи цели седем нови електрически модела автомобили. Фокусът ще бъде хвърлен върху кросоувърите, като например изцяло електрическа версия на Ford Puma, петместен модел със среден размер и изцяло спортни.

Очаква се да видим и нови генерации на моделите Transit и Tourneo. Вече споменатият петместен среден кросоувър трябва да се яви и първият електрически модел на Ford, който ще бъде масово произвеждан в новия завод на компанията в Кьолн, Германия. 

Автомобилът трябва да бъде представен по-късно тази година, а производството му да започне през 2023 г. Плановете на Ford са до 2026 г. да продаде 600 000 електрически автомобила в Европа.