Още в края на миналата година разбрахме, че ексклузивното партньорство между FIFA и канадският разработчик на видео игри EA Sports ще бъде прекратено.

FIFA, EA Sports и прекратяването на ексклузивното им сътрудничество

FIFA може повече да не бъде същата

Какви са плановете на футболната централа за играта

Тогава обаче се знаеше само, че това ще даде възможност на FIFA да преговаря и с други компании, които да създадат играта. Сега обаче разбираме, че популярният футболен симулатор FIFA повече няма да носи това име. Не и разработван от EA Sports.

От BBC разбираме, че канадската компания ще продължи да прави футболна видео игра, но от 2023 г. тя ще носи името EA Sports FC. За момента не са известни подробности около това какво ще се случи с имената и на отборите, и на футболистите в новата игра и дали те ще бъдат запазени.

FIFA пък възнамеряват да пуснат своя собствена видео игра, която да се включи в надпреварата за сърцата на феновете и геймърите. Но и за този проект към момента няма повече информация.

EA Sports създаде първата игра през 1993 г. и през всички тези години успя да превърне футболния симулатор не само в един от най-популярните, но и в един от най-успешните и продавани. От компанията загатват, че след 2023 г. ще поемат в нова посока, която да устои в бъдещето.

Предположенията са, че това може да означава много нови преживявания, освен играенето на видео играта. Като например гледането на живо на различни мачове. Пред BBC Дейвид Джаксън, който вицепрезидент на EA Sports, казва, че през последните 10 години лицензионните споразумения, които са подписали с FIFA не са им позволявали да разгърнат в пълен мащаб идеите си.

FIFA+ и пускането на новата стрийминг платформа, посветена на футбол

Изненадващият ход на FIFA

Още една стрийминг платформа на хоризонта

Последното издание на FIFA от EA Sports ще бъде тази есен - FIFA 23. Като точно година по-късно, през 2023 г., се очаква в продажба да бъде пусната и новата EA Sports FC.