Още при появата им преди няколко години беше пределно ясно, че дроновете ще намерят приложение в много и различни индустрии.

На много места по света се извършват доставки чрез дрон, а от известно време се говори и за спасителни дронове, които могат да заместят хората в кризисни ситуации.

Учени от университета в Цюрих са разработили дрон, който може да се промуши през малки отвори в паднала или горяща сграда например.

Уникалното за този прототип е, че може да променя формата си по време на полет и така да се наглася според изискванията на средата около него, за да достигне на иначе недостижими места.

Снимка 396702

Източник: YouTube

Дронът към момента разполага с определени защити, които му помагат да не се блъска. Четирите му "ръце" могат да вдигат малки предмети и да застават в най-различни позиции, без това да афектира полета на машинката.

В момента екипът разработва AI алгоритми, които ще позволят на дрона да "опознае" средата и да си създаде 3D карта. Благодарение на тях, дронът ще може съвсем сам, без човешка намеса, да навигира и преценява ситуациите.

Дронът ще може да замести пожарникарите или спасителните екипи в огромен набор кризисни ситуации, които често костват човешки животи.