Компанията Dell реши, че е крайно време да обнови популярната си серия лаптопи Inspiron с нови модели, съответстващи на напредъка в технологиите.

Серията включва моделите: 13R , 14R, 15R и 17R, съответно с 13.3, 14, 15.6 и 17.3 инчови екрани.

Всички нововъведения от Dell ще работят с процесор Calpella на Intel, докато Inspiron 15R ще съществува и в модификация, която ще работи с AMD.

Лаптопите ще бъдат оборудвани и с до 8 GB оперативна памет, твърд диск с капацитет от 640 GB, интегрирана графична система или дискретен адаптер ATI Mobility Radeon HD 5470, Gigabit Ethernet, модул за безжична връзка WiFi, както и 1.3 мегапикселова камера.

Операционната система, на която са заложили разработчиците е Windows, като ще може да се избира между последната дистрибуция Win 7 и предходната Vista Home Basic.

Във версията с процесора AMD на Inspiron M501R, лаптопа ще получи към арсенала си Phenom II X4, до 8 GB оперативна памет, твърд диск с максимален капацитет от 500 GB, видеокарта ATI Mobility Radeon HD 4250 или HD 550v и аналогична операционна система.

Точната дата, на която ще стартират продажбите на новите модели, както и тяхната цената, ще станат ясни след официалния анонс за тях.