В САЩ съществува цяла индустрия, фокусирана върху това да създава продукти за така наречените "препъри" - хората, които отсега се подготвят за оцеляване, след като всички пророчества за края на цивилизацията ни се изпълнят и светът потъне в мрак.

Тези хора дълбаят тунели, зареждат се с консерви, подготвят се с моторни електрогенератори, а наскоро научихме, че вече се работи и по операционна система за електронни устройства, когато Апокалипсисът разруши всички познати ни в момента системи.

Системата се казва Collapse OS, а създателят й Виржил Дюпра я е качил в GitHub, където желаещи могат да допринесат за развитието на кода.

Collapse OS има и собствен сайт, състоящ се от само една уеб страница, в която създателят на системата предрича, че цивилизацията ни ще се разпадне преди 2030 г.

Снимка 446812

Източник: iStock

При развитието на такъв сценарий всички модерни системи и индустрии ще се разпаднат, фабриките ще останат празни, а джаджите, с които разполагаме днес, ще станат неизползваеми.

В тези необозрими дни на разруха и мрак, хората ще трябва сами да сглобяват устройства за комуникация, използвайки части от вече нефункционални смартфони и други уреди.

Според Дюпра тези самоделни джаджи ще изиграят важна роля при оцеляването на хората и именно за тях е предназначена Collapse OS.

Системата ще работи с 8-битови компоненти, каквито има днес в касовите апарати и калкулаторите например, както ви някогашните Sega конзоли за игри.

Иначе казано, системата е пригодена за съвсем базови операции и хардуер, които обаче могат да са от животоспасяващо значение след разпада на цивилизацията такава, каквато я познаваме днес.