Операционната система Android, която е продукт на Google, е инсталирана на милиони телефони по целия свят и функционира на над 100 езика. Последният си ъпдейт тя получи през октомври 2023 г. А сега от компанията пуснаха втория предварителен преглед за разработчици, преди Android 15 да стане официално достъпен за всички свои потребители. Ето и какви са най-важните новости, за които разбираме от него.

Call of Duty: Warzone Mobile и на коя дата ще излезе играта за iOS и Android

Ето кога излиза Warzone Mobile за iOS и Android

Още през март

Сателитна свързаност

В последните години все повече се говори за тази функция на смартфоните. Първи бяха от Apple, които я включиха в iPhone 14. Сега при андроид телефоните ъпдейта с Android 15 ще гарантира, че винаги ще знаем кога се свързани към сателитна връзка, както и какво можем да правим с нея.

Това ще се случва посредством иконка в горния ляв ъгъл, която показва сателитната мрежа, към която сме свързани. Освен това операционната система ще осигурява поддръжка за SMS/MMS приложения, както и предварително заредени RCS приложения за изпращане и получаване на съобщения чрез сателитна свързаност. 

Сгъваемите на преден план

Освен Samsung, още няколко компании в последните години представиха своите сгъваеми смартфони. А техният нетрадиционен дизайн изисква и малко по-специфична операционна система. И в Android 15 е помислено и за тях. В него ще има опция разработчиците да избират кои приложения могат да се изпълняват на по-малките екрани като на Galaxy Flip. По този начин се цели улесняване на интуитивната и работата с устройството.

Снимка 655574

Източник: SmartPrix

NFC

Този тип свързаност в смартфоните се използва най-вече за безжични плащания чрез мобилно банкиране и виртуални портфейли. С Android 15 се очаква всички функции, които изискват NFC, да бъдат по-плавни от всякога - така например няма да ни се налага да доближаваме телефона си по няколко пъти до POS терминала, за да се осъществи плащането, пише Digitaltrends.

И още нещо ново

От предварителния изглед разбираме още, че ъпдейтът на операционната система ще включва подобрено многоезично аудио разпознаване, както и нови PDF инструменти. Въвежда се и опцията за предупреждение, ако някои приложение прави запис на екрана, докато го използваме. Потребителите ще могат да споделят или записват само прозорец на приложение, а не целия екран на устройството.

Снимка 658304

Източник: iStock

Предвидена и е функция за намаляване на броя на последователните известния, които получаваме от едно и също приложение. Камерата също ще получи нови възможности за контрол на заснемането като например подобрения при слаба светлина и контрол на силата на светкавицата.

Huawei, HarmonyOS Next, Android и всичко за новата операционна система

В Huawei са готови да скъсат с Android

Интересно развитие

Очаква се Android 15 да бъде официално представен през есента и първите телефони, които ще го получат, ще бъдат от сесията Google Pixel 9. Смартфоните от марката ще са и пъривте, които ще могат да надградят от версия 14.