Красотата на ретро автомобилите се крие в тяхната преходност. Даден автомобил е произведен в дадена серия, и край. Никога повече няма да бъде произвеждан отново. Те, или поне най-редките от тях, са като културни паметници, които трябва да съхраняваме за поколенията, защото в противен случай внуците ни ще могат да ги видят само на снимка.

Британската компания Aston Martin се опитва да промени това, или поне да спечели някой друг милион, правейки го.

Преди време англичаните възобновиха производството на оригиналния DB4 GT, макар и в съвсем малка "серия" от няколко бройки. Въпреки цената си от няколко милиона, всяка една от колите беше разграбена от ценители и колекционери, които сега ще имат нов шанс, тъй като Aston Martin планира да направи същото с един от автомобилите, които познаваме като колата на Джеймс Бонд.

Снимка 374539

Източник: Aston Martin

Сега от компанията отиват още по-далеч, като се прицелват в един от класическите автомобили на Джеймс Бонд - Aston Martin DB5. Проектът е съвместен между Aston Martin и EON Productions - продуцентската компания, която е участвала в създаването на филмите от поредицата за Джеймс Бонд.

Снимка 374540

Източник: Aston Martin

Резултат от проекта ще бъдат 25 оригинални версии на Aston Martin DB5, чието първоначално производство приключва през далечната 1965 г.

Подчертаваме дебело, че новите автомобили не са просто реплика на оригинала, а са напълно автентични и са произведени със същите способи и от същите материали като оригиналните машини. Локацията дори е запазена същата - заводът на Aston Martin Works в Нюпорт, Англия.

Това обяснява и колосалната цена от 3.5 млн. долара преди облагането с данъци, колкото ще струва всяка една от 25-те коли.

Снимка 374537

Източник: Aston Martin

Добрите новини продължават с това, че всяка от машините ще бъде оборудвана с работещи екстри, които ще подобряват надеждността и качеството на изпълнение на колата и в същото време ще пренасят шофьора в ролята на агент 007. За целта в проекта е включен и носителят на Оскар за специални ефекти - Крис Корбулд.

Снимка 374536

Източник: Aston Martin

Доставките на новата стара кола започват през 2020 г., но уловката е, че собствениците няма да имат възможността да спрат новия си автомобил пред ресторанта, защото той няма да може да се управлява по обществената пътна мрежа.

Снимка 374538

Източник: Aston Martin

Причината? Тъй като е 100% автентичен, няма да отговаря на модерните изисквания за безопасност.

Снимка 374541

Източник: Aston Martin

Феновете на Джеймс Бонд знаят, че Aston Martin DB5 се появява в пет допълнителни филма от поредицата, след като дебютира в "Голдфингър" през 1965 г. Следващите му изяви са в "Операция "Мълния" (1965 г.), "Златното око" (1995 г.), "Винаги ще има утре" (1997 г.), "Казино Роял" (2006 г.), "Координати: Скайфол" (2012 г.) и "Спектър" (2015 г.).