Ако искате да се предпазите от камъни в бъбреците, избягвайте консумацията на суров спанак, предупреждават експерти. Най-често с подобен проблем се сблъскват хора между 30 и 60 години.

Образуването на камъни в бъбреците обикновено се дължи на отлагането на специфични химикали. Сред тях е оксаловата киселина, която се среща в спанака - популярен продукт сред индивидите, придържащи се към здравословно хранене.

Суровият спанак съдържа оксалова киселина, която притежава способността да се свързва с минерали в червата и да образува оксалати - неразтворими соли. Въпросните съединения се срещат в бъбречните камъни. Някои хора са генетично по-предразположени от други към образуване на камъни в бъбреците и трябва да подхождат внимателно към консумацията на продукти с високо съдържание на оксалова киселина.

Оксаловата киселина освен това възпрепятства усвояването полезните желязо, калий, витамин А и калций, на които е богат спанакът. Спанакът не е единствената храна, съдържаща оксалова киселина. Тя се среща и в други зелени зеленчуци, както и в бадемите, кашуто, елдата, чая, кафето и шоколада, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

Снимка 304418

Източник: iStock

Ако все пак държите на суровия спанак в салата си, използвайте съдържащите по-малки количества оксалова киселина листа от младо растение или т.нар. бейби спанак, препоръчват експертите. Добрата новина е, че оксаловата киселина се разрушава под въздействието на топлина, например при приготвянето на спанака на пара за около четири минути.

В сурово състояние зеленчукът може да причини и заразяване с болестотворни бактерии като Листерия, Салмонела или Ешерихия коли.