Модното питие Spritz, измислено във Венеция, е в момента най-търсеното от любителите на глътката в американските заведения.

Италианският коктейл, който в Америка наричат Venetian Spritz, се приготвя от сухото газирано вино "Просеко", сода и "Аперол". Някои обаче го приготвят и с Campari bitter. Други пък пробват версии със Cynar, Martini или Select.

Spritz в момента е най-обичаното питие в модните локали на Ню Йорк, Лос Анджелис и Лас Вегас. Мнозина си го приготвят и сами в къщи. Въпреки че все още не се е превърнало в масово питие, Spritz е на път да стане такова, защото се приготвя лесно.

Модата на тази напитка датира от края на XIX век във Венеция.

Традиционната рецепта:

5/10 Prosecco, 3/10 Aperol или Campari, 2/10 вода, резен портокал.

Продуктите се изсипват заедно с лед в шейкър и се разбиват. След това коктейлът се налива в чаша с портокалов резен. Може също така да се разбърка с дълга лъжичка и да се прибавят сламки и лимоново резенче.

prontosofia.com