Преди време бяхме попаднали на проучване, което гласеше, че хората, разполагащи с по-малко пари, са по-склонни да харчат за щяло и нещяло от онези, които имат по-големи средства.

Изследване на университета в Сингапур сочи, че социалноикономическият ни статус има подобен ефект и върху усещането ни за глад и количеството калории, които приемаме.

Благодарение на няколко дългогодишни проучвания с хора от различни прослойки на обществото, учените са установили, че хората с по-нисък социалноикономически статус са склонни да ядат доста повече от онези, които са по-богати.

Снимка 433254

Източник: iStock

По време на експериментите, участниците с по-ниски възможности са пълнели чиниите си повече от останалите, посягали са към повече видове храна и най-любопитното - залагали са предимно на висококалорични храни.

Интересното тук е, че хората с ниски възможности са били по-ефективни в това да разпознават съдържанието на калории в дадена храна.

Снимка 433255

Източник: iStock

Учените са установили, че за това поведение е отговорен хормонът грелин, който е пряко свързан с усещането ни за глад и очевидно със статуса ни в обществото.

Едно от заключенията на изследването е, че ниският социалноикономически статус има измерими психологически и физиологични ефекти, които дават отражение в цялостното здраве, тегло и благоденствие на човек.