Aрхеологическият музей на Болоня предлага на посетителите си да се нахранят с ястия, направени по древни рецепти, пише prontosofia.com. Те датират от IX до I век пр.н.е.

В менюто, което е на разположение на гостите на музея, могат да се опитат ястия по древноримски или етруски рецепти. Специалитети са зелевата чорба, качамакът от бакла, сиренето, маслините, специфичният хляб moretum, направен от брашно, чесън и лук.

Като питие се предлага вино, смесено с борова смола.

Според специалистката по етруските Маринела Маркези всички ястия са изготвени на базата на писанията на Плиний, на молекулярните анализи на съдържанието в амфорите, както и на рисунките, оставени при погребенията на етруските.

Що се отнася до рецептите в древноримската кухня, те идват от De agri cultura на Катон. Писанието се смята за истинска Библия на кухнята и ежедневна книга за дома.

„В него може да се открият от съвети за рязане на нокти до такива за приготвяне на сладкиш", казва Клаудио Кавалоти, организатор на гастрономическата изложба.

Експозицията ще бъде отворена от 17 до 31 май.

На 31 май ще бъде и „галавечерята", приготвена по рецепти на Апиций, древният бирник, известен с кулинарните си способности.

В менюто са включени супи от целина, консервирано в мехове месо с горчица, вино от рози, меки „топчици" или брашнени топчета, потопени в мед и пипер с ванилия.