Какво има в майонезата, която се продава по магазините е гореща тема през последните дни. Не сме шокирани, че се продава майонеза без яйца, а пълна с нишесте, захар и вода. Именно това разкри проверка на Асоциация "Активни потребители", която е тествала 16 родни марки. В шест от продуктите изобщо няма яйца.
Оказва се обаче, че консумирането на фалшива майонеза може да бъде опасно за здравето.
По думите на проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, това, което се продава, а именно вода, малко олио и нишесте в никакъв случай не означава майонеза. Байкова е категорична, че добавянето на подобен дресинг към сандвичите и пиците може да доведе единствено до напълняване на хлапетата, а и до алергии.
"Единственият успокояващ факт е, че майонезата не е основна национална храна, а е допълнение към сандвича на нашите деца, към салатата на трапезата, към семейната гозба", смята тя, цитирана от в-к "Стандарт".
За разлика от сиренето, оказва се, че при майонезата цената не е ориентир.
"Цените са еднакви и на нормалните майонези с яйчения прах и яйца, с млечна компонента, както и на по-леките с повече водно съдържание с ниска калорийна стойност, а също и на тези със средно съдържание на мазнини и със стандартно количество мазнини. Въпреки че всички знаем, че за този продукт стандарт няма", казва диетологът.
По думите й на родния пазар се продава продукт, който би трябвало да има не повече от 17% вода, а в случая водното съдържание е от порядъка на 60 - 70%.
Въглехидратите също не би трябвало да са над 3 на сто, а сред изследваните майонези има такива с над 20% въглехидрати.
Една от най-притеснителните констатации според нея е наличието на консерванта натриев бензоат Е211 в някои от майонезите, защото не е препоръчителен за хора с алергии и астма, тъй като може да обостри състоянието им.
"Антиоксидантът пропилгалакт Е310 пък се поставя, за да намали риска от гранясване на този сос, но отново е рисков по отношение на деца, предразположени към кожни дерматити, обриви или пък болки в стомаха - гастроентероколити", посочва диетологът.
По думите й стабилизаторът сорбитол Е420, който вероятно е използван, за да се спести добавянето на захар, отново крие риск от отключването на алергии, а има и има слабителен ефект.
Проф. Байкова е категорична, че в такива майонези няма нито витамини, нито минерали. "Освен олиото няма никакъв друг ценен елемент. Лица с риск от свръхтегло, алергии, с метаболитен синдром, с диабет тип 2, с дислепидимии, с висок холестерол, не трябва да консумират подобен продукт", съветва проф. Байкова.
Според нея хората трябва внимателно да четат етикетите в магазина и когато видят неясни съставки в майонезата, да не я купуват.
"Тези майонези обаче вероятно се използват в повечето закусвални и никой не подозира какво слага върху дюнера си или пицата на парче и какво ядат децата ни", казва проф. Байкова.