Дините и пъпешите са не просто вкусни, но и полезни. А сега, през август, и пазарите са пълни с тях. Разбира се, тези плодове имат и своите минуси, които понякога водят до негативи за здравето. Няма да прекаляваме с медицински термини и обяснения, а ще споменем най-важните елементи в тях, които се грижат за тялото.

Защо трябва да ядем дини и кога помагат

Едва ли има човек, който да не е чувал, че дини се препоръчват за здрави бъбреци, но и за сърце. Оказва се обаче, че при наднормено тегло, при проблеми със задържането на вода, както и при натрупани токсини в организма дините са панацея. Много от веществата в тях се съдържат и в други плодове, но съдържанието на фолиева киселина (или витамин В9) е в пъти по-голямо, а без нея човешкият организъм не може да се развива нормално. Този витамин е необходим за изграждането на ДНК и РНК, участва в делението на клетките и регулира абсорбирането и преработването на белтъците. Видимият ефект от приемането на фолиева киселина е здрав тен, подобрено храносмилане, а при родилките - кърма в изобилие.

Снимка 307441

Източник: iStock

Фибрите и магнезият в динята се грижат за функцията на червата. Магнезият подобрява и състоянието на мускулите и нервите. Чести симптоми при дефицит на този елемент са мускулните крампи, бодежите, отпадналостта и умората. Хората с нарушено кръвно налягане също трябва да приемат по-голямо количество магнезий. Именно той предотвратява и образуването на камъни в бъбреците и намалява отлагането на соли в организма. Освен това за магнезия е доказано, че е отличен антидепресант.

В 100 грама диня се съдържат 60% от необходимата за организма дневна доза магнезий

Динята е чудесна храна, ако сме решили да се освободим от някое и друго килце. Ефектът идва от пикочогонното й действие, което е фактор при изхвърлянето на задържани в организма течности. Освен това тя е ниско калорична - в 100 грама се съдържат 38 калории. А сладкият й вкус сигнализира на мозъка, че организмът е сит. Динената диета е популярна, но с нея не бива да се прекалява. Дневната доза е 1-1.5 кг., които може да се приемат със сухари. Чай и кафе са забранени. Подобен режим не се препоръчва повече от два поредни дни. Освен че ще се отървем от няколко излишни килограми (колко зависи от метаболизма на организма), ще се прочистим от шлаки, пясък, излишна сол, дори ще намалим нивото на лошия холестерол. Внимание! Ако по клиничен път е доказано, че имате камъни в бъбреците, които са над 4 милиметра в диаметър, тази диета не бива да се прави.

Снимка 307440

Източник: iStock

Любопитно

Динените кори се пържат и ядат - поне в Китай е така. А семките на динята, които плюем, са богати на цинк - полезен за здравето на кожата, косата и ноктите.

Негативните страни на динята

Вече споменахме, че фибрите и магнезият в този плод подобряват функцията на червата, но не и при хора с проблеми със стомашно-чревния тракт. Нежеланите последствия са болки, подуване, газове, диария. Нитратите са другият бич. Присъствието им от години при отглеждането на дините, за да растат по-бързо и да бъдат по-едри, може да предизвика отравяне. Нитратите се натрупват в организма и водят до слабост, понижаване на имунитета, раздразнителност и безсъние. При хора с чревни проблеми е възможно да се появят неприятни симптоми няколко часа след консумацията: гадене, повръщане, виене на свят и болки в корема.

Снимка 307444

Източник: iStock

Какво съдържат пъпешите

Пъпешите "Медена роса" и "Канталуп", които се предлагат у нас, са богати на фолиева киселина. Магнезий, калций, калий, натрий и фосфор пък са минералите, които допълват съдържанието на този плод. Голямото количество на витамин А и С, на лутеин и на удивителния елемент злато също са сред преимуществата му.

За какво са полезни пъпешите

Фолиевата киселина е лек и за нервната система, не носи само описаните по-горе ползи на организма. Така че хапването на пъпеш действа благотворно на опънатите нерви. Затова казват, че бори стреса. Пази мозъка от атеросклероза и е чудесен избор за трапезата при умствена преумора. Витаминът А, който се съдържа дори в пъти повече отколкото в моркова, защитава очите от някои видове рак, както и от сърдечно-съдови болести. И нещо интересно - пъпешът е сред храните афродизиаци.

Снимка 307447

Източник: iStock

Разтоварващи дни

Един-два е редно да са дните, в които се яде само пъпеш. Диетолозите препоръчват дори само един ден в седмицата да се хапва от този плод от 3 до 5 килограма. Защото ако динята има пикочогонен ефект, то при пъпеша той е слабителен.

Любопитно

100 грама пъпеш отговарят на 36 калории. Останалото съдържание е 0.54 г - протеин, 0.14 г - мазнини, 9.09 г - въглехидрати, 0.8 г - фибри, 8.12 г - захари, 2.68 г - глюкоза, 2.96 г - фруктоза.

Кога не трябва да ядем пъпеши

Кърмачките и да обичат пъпеши, трябва да се въздържат, за да не се чудят после защо бебето им има разстройство. На болните от диабет също не се препоръчва този плод, заради голямото съдържание на захари в него. Хората, които имат язва на стомаха или дванадесетопръстника, попадат в графата "лишени" от пъпеш.