Германски учени доказаха, че бирата повишава настроението и изпълва човек със самодоволство, защото съдържа стимуланта хорденин.

Малцовият ечемик, който е основната съставка на бирата, е много богат на хорденин. Този стимулант активира допаминовите рецептори в мозъка. Това увеличава нивото на невротрансмитера в зоната, отговаряща за взимане на решения. Това и обяснява защо често човек не може да спре само с една бира, пише "Дарик".

Учените от университета "Фридрих Александър" в Ерланген-Нюрнберг са изследвали около 13 000 молекули, за да открият какво може да активира допаминовите рецептори по същия начин като допамина.

Най-високи резултати получили за хорденина. Сега специалистите проверяват какви нива на хорденина в бирата са достатъчни за значим ефект върху мозъчния център за възнаграждения.

Предишно изследване установи, че витамин В3 от бирата и млякото може да се използва за облекчаване на болката от химиотерапия.