Всяка кухня се слави с нещо оригинално, самобитно и неповторимо. Немската не прави изключение от това правило. Предлагаме ви няколко оригинални рецепти, с които можете да изненадате своите гости или членовете на семейството си.

Традиционна немска салата.

Продукти: 80 гр. ябълки, 160 гр. картофи, 80 гр. краставици, 20 гр. лук, 80 гр. варено цвекло, 10 гр. оцет, 20 гр. растителна мазнина, 10 гр. магданоз, сол.

Начин на приготвяне: Картофите се измиват добре и се изпичат във фурна. Ябълките и цвеклото се почистват и се нарязват на ситни парченца. Картофите се оставят да изстинат, обелват се, нарязват се и се смесват с ябълките, цвеклото, ситно нарязаните краставици и лук. Салатата се подправя с мазнината и оцета. Отгоре се украсява с магданоз.

Домати по франкфуртски.

Продукти: 600 гр. домати, 300 гр. кренвирши, 120 гр. майонеза, 2 с. л. горчица, 4 листа от зелена салата, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Доматите се разрязват на две половини и се отделя меката им част (тя може да се използва за супа или сос). След това се посоляват. Кренвиршите се сваряват, изстудяват и нарязват на кубчета. Прави се смес от майонеза и горчица, с която се напълват половинките от домата. Сервират се върху зелените листа от салатата.

Бифтек по немски.

Продукти: 400 гр. телешки флейки, 4 яйца, 2 с. л. краве масло, копър, магданоз, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на порции и се начуква, посолява и се изпържва почти до пълна готовност, след което се поставя в тавичка. Копърът и магданозът се нарязват на ситно и се добавят в разбитите и посолени яйца. С така получената смес се залива месото и се запича леко.

Мариновано телешко по берлински.

Продукти: 600 гр. телешко месо, 80 гр. затоплено масло, 1 лимон, 1/2 чаша бульон, 50 гр. сметана, 1 ч. л. брашно, 60 гр. лук, 40 гр. моркови, 30 гр. магданоз, 20 гр. целина, 50 гр. оцет, 100 гр. вода.

Начин на приготвяне: Лукът, магданозът и целината се нарязват на парченца, добавят се останалите съставки за маринатата, всички продукти се варят до кипване, а след това се охлаждат. Цялото парче месо се залива с маринатата и се добавя нарязаният на кръгчета лимон. След това месото се покрива с кърпа, намокрена в маринатата, и се оставя да престои на студено 3 дни.
След този период маринованото месо трябва да се изсуши и изпържи в масло до постигането на златиста коричка. После се залива до половина с маринатата, смесена с лука и бульона, и се задушава под капак във фурна до пълното му изпичане.
Брашното се запича до получаването на златист цвят, след това се разбърква със сметаната, а накрая се добавя бульонът и зеленчуците. Получената смес се вари до нейното сгъстяване. Сосът се прецежда през сито и с него се залива месото, предварително нарязано на парченца, които са затоплят. За гарнитура се препоръчва картофено пюре или печени картофи и мариновано зеле с ябълки.

Бъркани яйца по немски.

Продукти: 4 яйца, 400 гр. печурки, 3 с. л. мазнина, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Гъбите се почистват и се нарязват на парченца, а след това се запържват в масло. Изсипват се върху намазана с мазнина тава, заливат се с разбитите яйца и се посоляват. Пекат се на фурна до пълна готовност. Сервират се със зелена салата.

 

тя.bg