През ноември 2016 г. базираният в Париж лейбъл Vetements пусна изключително търсен артикул: огромен суитчър украсен със сърп и чук. Крещящо червената огромна блуза висеше грациозно от кльощавото тяло на модела на промо снимките със съветския символ, намигващ от дясното й рамо.

Снимка 273634

От въпросният суитчър за 700 долара са произведени само 50 бройки за магазина SV в Москва, но въпреки изключителността му, той напомня за купчините евтини тениски в сувенирните павилиони някъде в източна Европа.

До скоро такъв тип сувенири изглеждаха прекалено остарели и само за туристите. През последните години обаче този тип облекло направи неочаквано звездно завръщане - в света на висшата мода.

Снимка 273633

През 2000 г. ситуираният в Москва моден дизайнер Денис Симачев стана известен с използването на цветна смесица от руската визуална култура: от червени и златни орнаменти на цветя до козина, огромни бижута, анимационни герои и съветски символи.

Сега, 10 години по-късно, е невъзможно да говорим за възхода на тези символи в глобалната визуална култура без да споменем Гоша Рубчинский. Още първите му творби - фотографии или дрехи и аксесоари отразяват двойната идентичност на руското подрастващо поколение.

Дизайнерът, фотограф и режисьор стартира своята марка с корени от московската скейт култура през 2008 г. и прави три ревюта в Москва. След това се мести в Париж за четири сезона, от юни 2014 г. до януари 2016 г., като протеже на Comme des Garçons, които произвеждат и дистрибутират неговата линия.

Снимка 273624

Всъщност от нещо обичайно, старомодно и символ на кича в родната му Русия, неговите дрехи се превръщат във висша мода представена в най-скъпите магазини в Париж, Ню Йорк, Лондон, Хонг Конг, Милано, Рим и накрая Москва.

През 2009 г. Рубчинский нарича своята първа колекция "Империята на злото" цитирайки реториката на Рейгън за Студената война - олицетворение на западния поглед. Колекцията на Рубчинский "1984" от пролет-лято 2016 г. включва сърп и чук, наред с много кирилски червени шрифтове и слогани.

Снимка 273625

Днес тези стилистични тропи са част от мейнстрийм движение по целия свят - от Великобритания и САЩ до Китай и Австралия. Идеята млади юпита да носят тениски със сърп и чук в комбинация с техните найкове, може да изглежда абсурдна, но е факт. Всъщност самия Рубчинский произвежда собствена марка кецове в колаборация с FILA.

Творбите на Гоша се радват на успех, въпреки че е нормално те да бъдат сметнати за кич, или лош вкус, както например е изкуствената кожа, тениските с рекламни лога и масовия пазар на спортно облекло през 90те. Модната преса нарича този стил "пост съветски".

Снимка 273626

Според Рубчинский това е най-важното нещо, което се е случило през 2016-та в стрийт модата, защото е рязък контраст с това, което се случва в останалата част на света. Новата любов на запада към руската азбука показва, че децата от Москва и Тбилиси са същите като техните връстници в Ню Йорк, Париж и Лондон и навсякъде другаде.

Снимка 273627

"Децата в бившия СССР са точно като своите връстници на запад; те са обсебени от социалните медии, обичат маратонките и искат да изглеждат добре. Тъй като западните марки станаха прекалено скъпи за много млади хора, те започнаха да смесват стрийт облеклото, което вече имат с неща от магазините втора ръка и дрехи, които са намерили в гардеробите на родителите си, създавайки тази спонтанна смесица на стилове", която виждате толкова често в снимките на дизайнера. Той споделя още, че "основната идея е красотата на Русия и новото и поколение."

Снимка 273629

Той използва стрийт облекло и фотография като платформа пред света, за да покаже родината си и постоянно намира ново вдъхновение. Неговият естетичен поглед към миналото връща обратно анцузите, грубия нарязан деним и изкуствената кожа. "Много от руснаците, с които прекарвам време в Москва се чувстват странно, когато видят западняци облечени в дрехи, които в днешна Русия биха били възприети като проява на лош вкус." споделя дизайнера.

Снимка 273630

Рубчинский смята да покаже своята нова колекция самостоятелно в Калининград на неразкрито за сега място. След това смята да продължи с концепцията си "на път" за следващите си ревюта. Купувачите и пресата ще могат да видят есенната колекция 2017 в шоурумите на Comme des Garçons (Place Vendôme) в Париж от 21 до 23 януари.

Снимка 273631

През септември миналата година Рубчинский пусна и първият си парфюм с името Perfect Summer Weekend, който също така се произвежда със сътрудничеството на Comme des Garçons и е разработен с парфюмериста Алексис Дадиер.

Снимка 273632