Вчера Европейският съд отсъди, че производителят на спортно облекло adidas не може да има търговска марка над трите ленти, с които са украсени повечето дрехи на компанията, предаде Reuters.

Важно е да отбележим, че не става дума за логото от три, леко наклонени и различни по големина ленти, а за комбинацията от трите паралелни ленти, които служат най-вече за естетичен мотив.

Компанията се опита да убеди съда, че трябва да получи търговска марка върху "три паралелни ленти, разположени на еднаква дистанция една от друга в коя да е част от даден продукт".

Снимка 430014

Източник: iStock

adidas пледира, че тези ленти са важна част от разпознаваемостта на марката и други компании не трябва да имат правото да ползват подобни орнаменти в продуктите си.

Съдът поиска от компанията да докаже, че именно тези три ленти притежават "различим характер" и правят adidas разпознаваем в очите на потребителите.

Европейският съд прецени, че подобна разпознаваемост не съществува.

Това не означава, че adidas трябва да спре да ползва трите ленти, но пък решението е зелена светлина за други производители на пазара, които няма да погазват ничий права, ако украсяват продуктите си с подобни символи.

adidas направи маратонки от изцяло рециклируеми материали

adidas направи маратонки от изцяло рециклируеми материали

Всяка част от обувките може да бъде използвана отново